Kuchnia

Smakołyki dla malucha

Racuszki z dyni po 18 miesiącu

Składniki:

30 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru pudru,
olej z pestek winogron,
½ szklanki mąki,
1 jajko
1 łyżki śmietany,

Niezbędne przybory kuchenne

deska do krojenia
nóż
tarka
mikser
dwie miski
patelnia

Sposób przyrządzenia

Miąższ dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Jajka umyj i oddziel żółtka od białek do osobnych misek.

Białka ubij na sztywną pianę (nie zapomnij dodać szczypty soli wtedy się lepiej ubija).

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i masłem na jednolitą masę, połącz ze śmietaną, startą dynią, szczyptą soli i mąką. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie ja wmieszaj do masy.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na jasnozłoty kolor.

Usmażone racuszki odsącz na papierowym ręczniku.

Możesz podać je same lub z cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation