Biżuteria

Biżuteria

Składniki sernika na zimno (tortownica 22 cm):

Masa serowa:
700 g twarogu mielonego półtłustego (np. twarogu sernikowego z wiaderka)
250 g sera mascarpone
200 g cukru pudru
3 łyżki żelatyny w proszku + 1/4 szklanki wrzącej wody
+
250 g malin
250 g czarnej porzeczki (jeżyn lub jagód )

Spód sernika na zimno:
100 g ciastek owsianych
40 g płatków migdałów
60 g masła

Wykonanie sernika na zimno:
Ciastka kruszymy, dodajemy płatki migdałów i zagniatamy z masłem.
Wyklejamy dno tortownicy, mocno dociskając do formy.
Na czas przygotowania mas serowo-owocowych tortownicę wkładamy do lodówki.

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ser biały przekładamy do misy, dodajemy ser mascarpone, cukier, miksujemy na jednolitą masę.
Do płynnej jeszcze żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej, mieszamy, czynność powtarzamy.
Następnie „rozcieńczoną” żelatynę przelewamy do masy sernikowej, miksujemy aby nie powstały grudki.

Maliny rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem na puree.
Jeśli nie lubicie pestek możecie przetrzeć owoce przez sitko o drobnych oczkach.
Identycznie postępujemy z czarną porzeczką (jagodami lub jeżynami).

Połowę masy serowej dodajemy do puree malinowego, a drugą do porzeczkowego. Mieszamy.
Smakujemy, jeśli są za kwaśne dosładzamy.

Na spód z ciastek wylewamy masę porzeczkową (ciemniejszą), wyrównujemy i na pół godziny wkładamy do lodówki.
Następnie na lekko zastygniętą warstwę wylewamy masę serowo-malinową. Wyrównujemy wierzch.
Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny lub całą noc.
Przed podaniem sernik na zimno możemy oprószyć płatkami migdałów i przybrać zamrożonymi malinami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation