Kuchnia
zupy
ŚRÓDZIEMNOMORSKA ZUPA RYBNA « Lepszy Smak
Zupa ta smakuje nawet największym “wrogom” ryb i owoców morza:)
To była pierwsza “zupa rybna” jakiej odważyłam się spróbować. Od tamtej pory często decyduję się na zupy rybne w restauracjach, ale powiem nieskromnie, że ta jest nadal moją ulubioną.
Co czynią ją wyjątkową? Według mnie jest to bardzo udane połączenie smaku ryb i pomidorów, uzupełnione dobrze dobranymi przyprawami, głównie szafranem i skórką pomarańczową.
Przepis pochodzi z książki “Dania z ryb i owoców morza” (wydawnictwo Konemann).
Uwaga:)
W przypadku tej zupy, każdy może sobie dobrać owoce morza wedle swoich upodobań. Mogą to być tylko ryby, albo ryby i krewetki, albo cała mieszanka “seafood”.
Oczywiście tak jak w przypadku wszystkich zup, zachęcam do wekowania. Warto jest od razu ugotować większą ilość zupy, a potem cieszyć się nią w dowolnej chwili:)
Składniki:
1/2 łyżeczki nitek szafranu
3 łyżeczki oliwy z oliwek
2 duże cebule, cienko pokrojone
1 por, tylko biała część, posiekany
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy
2 łyżki wytrawnego białego wina
1 czerwona papryka, w kawałkach na kęs
500 g pomidorów bez skórki (w puszce lub świeżych)
125 ml przecieru pomidorowego
500 ml wywaru z ryb
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 g filetów rybnych bez skórki, w kawałkach na kęs lub dowolna kombinacja ryb i owoców morza (mogą być także mrożone)
3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
Wykonanie:
W miseczce namoczyć szafran w 2 łyżkach wrzątku.
W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać na małym ogniu oliwę. dodać cebulę, por, czosnek, liść laurowy i majeranek. Przykryć i smażyć 10 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aż cebula będzie miękka. Dodać skórkę pomarańczową, wino, paprykę i pomidory. Przykryć i smażyć 10 minut.
Dodać do rondla wywar z ryb, przecier i koncentrat pomidorowy oraz szafran z zalewą. Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego i gotować 15 minut bez przykrycia.
Dodać rybę (i owoce morza), przykryć i gotować 8 minut, aż będzie miękka. Dodać sól i pieprz do smaku oraz połowę pietruszki.
Tuż przed podaniem posypać zupę resztą pietruszki.
Smacznego:)
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