DIY - zrób to sam

DOM

Ale Meksyk! - Pikantna zupa z dwoma rodzajami fasoli i kiełbasą

Zupa dwie fasole to propozycja na chłodne zimowe wieczory. Rozgrzewa i dodaje energii. Można ją przygotować wcześniej i podgrzać zaraz po długim spacerze. A przygotowanie jest niezmiernie łatwe i każdy sobie poradzi. Potrzebne są tylko dwa rodzje fasoli czerwona i biała. Można wykorzystać oczywiście fasolę czerwonej i białą z puszki. Do tego jeszcze jedna puszka - tym razem pomidorów, dobrej jakości kiełbaska oraz trochę przypraw.


Porcja dla: 4 osób
Czas przygotowania: 5-10 minut
Czas gotowania: ok. 30 minut

SKŁADNIKI:
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka fasoli białej
1 puszka pomidorów
500 ml bulionu wołowego
3 dobrej jakości kiełbaski (jeszcze lepiej jak będzie chorizo)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka stołowa słodkiej papryki
0,5 czerwonej papryki świeżej
1 drobno posiekana papryczka chilli
mała łyżeczka mielonego kuminu
mała łyżeczka mielonej kolendry
grubo starty ser cheddar (jeśli nie możecie dostać możecie w ostateczności zastąpić goudą)
PRZYGOTOWANIE:
Posiekaj w kostkę cebulę i paprykę.

Na wysoką patelnię lub do garnka wlej dwie łyżki oliwy i rozgrzej.
Wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz wyciśnięty czosnek.
Podsmaż krótko, aż cebula sie zeszkli i lekko zmięknie.

W międzyczasie pokrój kiełbasę na mniejsze kawałki,
mogą być plasterki lub dość gruba kostka, jednak lepiej wygląda w plasterki ok 0.5 cm.
Nastepnie dodaj kiełbasę do zeszklonej cebuli.
Nastepnie wsyp łyżkę słodkiej mielonej papryki i drobno posiekaną papryczkę chilli.

Podsmaż wszystko przez około 3-4 minuty.

Gdy kiełbasa podsmaży się z cebulą, dodaj bulion, pokrojoną paprykę i pomidory w puszcze.

Możecie wcześniej jeszcze pokroić pomidory, natomiast nie jest to aż tak konieczne,
ponieważ pomidory się rozgotują. Dodaj także mielony kumini kolendrę.

Zagotuj wszystko, a następnie duś przez około 15 minut.
Po tym czasie dodaj fasolę.
Wcześniej trochę fasoli bałej i czerwonej rozgnieć w garnuszku i dodaj do zupy.
To sprawi, że zupa zgęstnieje.

Gotuj jeszcze przez ok 10 minut.
Zupę podawaj z grubo startym serem cheddar i posiekaną świeżą kolendrą :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation