Kuchnia

przetwory

Ketchup domowy, sos pomidorowy
Składniki:
1,5kg pomidorów (najlepiej LIMA)
2-3 cebule
1/8 szkl octu
1/3 szkl cukru
2 goździki
5 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 kulki jałowca
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz do smaku


Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić drobno. Dodać pozostałe składniki. Gotować na wolnym ogniu do rozpadnięcia się składników. Następnie wyjąć przyprawy, zmiksować i przetrzeć przez sito. Gotować jeszcze ok 3 godz do odparowania. Przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15 minut (temp 130 stopni w piekarniku). Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation