Dietetyczne kokosanki z dżemem
na ciasto
•szklanka płatków owsianych (70 gram) 260 kcal
•100 gram mąki pszennej/pełnoziarnistej 365/340 kcal
•4 łyżki cukru(48 gram) /słodzik 195/0 kcal
•3 żółtka
•łyżka masła (10 gram) 75 kcal
•pół łyżeczki proszku do pieczenia
•ćwierć szklanki wody
na masę kokosową
•2 szklanki wiórków kokosowych (120 gram) 790 kcal
•pół szklanki cukru(100 gram)/słodzik 405/0 kcal
•białko po żółtkach 335 kcal(suma)
•łyżka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej 50 kcal
•łyżka ekstraktu waniliowego/malibu
dodatkowo
•250-300 gram marmolady/dżemu niskosłodzonego 590/365 kcal
Całkowita wartość kaloryczna: 2215/3065 kcal
Czas przygotowania: 60-75 minut
Wielkość: 18 x 30 cm
Liczba porcji: 10-15 porcji
Wszystkie składniki mieszamy razem, jeżeli używamy słodziku rozkruszamy go na proszek. Wykładamy ciastem blachę, nie musi przylegać do brzegów. Polecam użyć papieru do pieczenia, na jednym kawałki położyć ciasto, przykryć drugim i przewałkować na grubość około pół centymetra. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 15-20 min, aż brzegi zaczną się lekko rumienić (ciasto po wyjęciu nie będzie suche!, ale zachowa wilgoć).
Gdy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy masę kokosową. Białka miksujemy na pianę, a następnie stopniowo dodajemy kolejne składniki.
Według oryginału smarujemy ciasto dżemem po lekkim przestygnięciu, ja smarując marmoladą robiłam to na ciepłym cieście, dzięki czemu łatwiej się ją rozprowadzało. Na wierzch nakładamy masę kokosową i lekko ją dociskamy by wygładzić powierzchnię. Całość wkładamy ponownie do piekarnika na 25-30 minut. Po lekkim przestygnięciu kroimy ostrym nożem i zajadamy ;)
http://wegeprzepis.blox.pl/tagi_b/35427/dietetyczne.html?PageNumber=2