Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

kubeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Co nam będzie potrzebne:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 250 g mrożonego szpinaku
– 1 łyżka kwaśnej śmietany
– 1 szklanka startego sera
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki serka twarogowego
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnie z olejem, dodajemy czosnek i smażymy kilka sekund, po czym dodajemy szpinak i smażymy tak długo, aż woda całkiem wyparuje. Pod koniec dodajemy imbir, który nada szpinakowi niesamowity aromat. Podsmażony szpinak odstawiamy, aby przestygł.

Ostudzony szpinak łączymy z serkiem twarogowym, śmietaną i startym serem, dodajemy szczyptę soli i pieprz do smaku.
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 8 kawałków.Każdy kawałek wkładamy do formy na muffinki.
Za pomocą łyżki wypełniamy kubeczki szpinakowym nadzieniem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation