DIY - zrób to sam

barbara poloczek

CIASTO A'LA BOUNTY

Ciasto:
- 4 jajka,
- 200 g mąki,
- 250 g miękkiego masła,
- 200 g cukru,
- 4 łyżki mleka,
- ½ opakowania proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- szczypta soli do smaku

Utrzeć masło z cukrem do białości i rozpuszczenia kryształków cukru. Jajka roztrzepać i dalej ucierając masło dodawać malutkimi porcjami roztrzepane jajka. Składniki dokładnie połączyć. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem do miseczki, połowę tej mieszanki dodać do utartego masła. Dobrze wszystko utrzeć i wtedy dopiero dodać drugą połowę mieszanki.
Prostokątną dość wysoką blaszkę (ciasto po upieczeniu powinno sięgać tylko do połowy jej wysokości) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, dobrze wciskając rogi i natłuścić ją masłem. Piec ok. 20 minut. w 175 st.C.

Krem kokosowy:
- ½ litra mleka,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 200 g cukru,
- 1 łyżka masła,
- 8 łyżek miałkiej kaszki manny

Zagotować mleko z kokosem i kaszką na bardzo wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać cukier, wystudzić i wyłożyć na upieczone i przestudzone ciasto, w blaszce, w której się piekło.

Polewa:
- czekolada

Ciasto polać płynną, ale nie gorącą czekoladą. Wstawić z blaszką do lodówki, do zastygnięcia. Można wstawić je do zastygnięcia bez polewy i polać dopiero później, po wyjęciu z formy, łącznie z bokami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation