Inne

kulinaria

2/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
2/3 szklanki mrożonych borówek/truskawek/malin
2 łyżki miodu
5 łyżek żelatyny

Żelki te są zdrowe gdyż zrobione są z całych owoców i żelatyny,



Etapy przygotowania

Do rondelka przelej sok z cytryny lub pomarańczy i wsyp owoce. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając. Duś tak długo, aż owoce zrobić się miękkie.
Dodaj miód i mieszaj aż się całkiem rozpuści. Owoce powinny być praktycznie całkiem rozgotowane - tak jak w kompocie.
wocową mieszankę przelej do pojemnika od blendera i zmiksuj na gładką masę.
Wyłącz ogień i odstaw na bok na 5-10 minut.
Dodawaj po jednej łyżce żelatyny, za każdym razem mieszając do całkowitego jej rozpuszczenia. Sprawdź, czy żelatyna nie posklejała się w grudki. Jeśli tak to ją dokładniej wymieszaj i całość jeszcze raz zmiksuj (jeśli żelatyna nie będzie chciała się rozpuścić możliwe, że będzie trzeba jeszcze raz podgrzać owoce).
Przelej mieszankę do szklanego naczynia o wymiarach 20 x 20 cm. Włóż do lodówki, aby żelatyna się ścięła (może to potrwać około 30 minut do godziny). Pokrój w małe kwadraty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation