Kuchnia

Kulinaria na słodko

Przepis na Muffiny piernikowe
czas: ok. 35 minutliczba porcji: 12 babeczek
Składniki
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
2 jajka
100 g rozpuszczonego masła
1 szklanka mleka
1 łyżka płynnego miodu
ponad połowa szklanki bakalii (orzechy laskowe, żurawina, rodzynki)
Muffinki pierniczkowe - krok po kroku
1.Do miski wrzucam wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika), potem dodaję mokre składniki (rozpuszczone masło, mleko, jajka, miód), a na końcu bakalie. Mieszam.
2.Formę wykładam papilotkami, napełniam do 3/4 wysokości i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika (może być nawet 190°C). Piekę ok. 20 minut (warto wbić patyczek). Jak lekko przestygną, to podaję, smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation