Kuchnia

desery

Składniki na ok. 7 babeczek:

125g masła
150g kremu z kasztanów
40g zmielonych orzechów włoskich
80g posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki kakao
1/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
60g czekolady mlecznej


Wykonanie:
Masło, wodę, cukier i krem kasztanowy wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby całość przestygła, może być lekko ciepłe.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, następnie dodajemy do tego zmielone orzechy i 40g posiekanych orzechów, dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka dodajemy do miski z suchymi składnikami. Do mąki dodajemy rozpuszczony tłuszcz cały czas miksując. Gdy masa jest dokładnie wymieszana dodajemy ubite białka. Całość mieszamy szpatułką, delikatnie.

Przekładamy ciasto do foremek na babeczki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175ºC. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, jeśli ciasto jest nie dopieczone (zależy od piekarnika) wydłużamy czas pieczenia o kilka minut. Babeczki wyjmujemy z formy gdy przestygną.
Dekorujemy je roztopioną czekoladą i posypujemy pozostałymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation