Kuchnia

Kulinaria

Pierogi aksamitne z łososiem

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 8
Składniki
Nadzienie::
40 dag filetów z łososia
35 dag liści botwinki bez buraczków lub szpinaku
10 dag serka śmietankowego
jajko
sól
pieprz
5 łyżek tartego oscypka lub parmezanu
Dodatki::
roztopione masło
śmietanka kremówka
1/2 pęczka koperku
Ciasto:
30 dag mąki
3/4 łyżeczki soli
Etapy przygotowania

Nadzienie:
z filetów odcinamy skórę, płuczemy i osuszamy. Gotujemy na parze lub pieczemy w temp. 180°C, bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne.

Po upieczeniu lub ugotowaniu rybę odparowujemy, osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części, wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Z liści botwinki lub szpinaku odcinamy twarde łodyżki. Grubo siekamy i wrzucamy na patelnię. Podlewamy wodą i gotujemy ok. 5 min, mieszając, aż zmiękną. Dokładnie odciskamy i siekamy.

Wkładamy do miseczki, dodajemy rybę, serek, jajko, sól i pieprz oraz tarty oscypek lub parmezan, mieszamy. Nadzienie nie powinno być zbyt wilgotne, aby łatwiej było lepić pierogi.

Ciasto:
mąkę wysypujemy na stolnicę, pośrodku formujemy wgłębienie. Wlewamy ok. 200 ml ciepłej wody, lekko solimy i wyrabiamy ciasto. Wygniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraciki. Na każdym układamy farsz. Łączymy dwa przeciwległe rogi i dobrze zlepiamy brzegi.

Następnie łączymy ze sobą dwa pozostałe rogi tworząc uszko. Gotujemy w dużej ilości wrzącej i osolonej wody, odcedzamy. Podajemy z roztopionym masłem wymieszanym ze śmietanką i posiekanym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation