Kuchnia

ZUPY

ZUPA Z INDYKIEM
- 200-300 g indyka (może być surowy, może być wcześniej przygotowany, upieczony)
- łyżka przyprawy curry i ostrej papryki
- 4 pieczarki surowe
- 2 suszone pomidory w oliwie
- majeranek
- pół kostki bulionowej grzybowej
- 1 łyżka śmietany
- pieprz i sól do smaku

Od razu proponuję przygotować tez ryż do podania (ok. 1 torebka na 2-3 osoby).

Jeśli odgrzewamy, wystarczy indyka zalać gorącą wodą, jeśli jest surowy, wystarczy pokroić jak do gulaszu i wrzucić na rozrzaną patelnię z łyżką oliwy, jak się zrumieni, przykryć i dalej postępować jak z gotowym. Wrzucić poł kostki bulionu i dodać łyżkę śmietany i majeranek (łyżka stołowa).
Pieczarki dokładnie umyć i obrać jeśli trzeba, pokroić w grube plastry, podobnie suszone pomidory, można się postarać o ładną kostkę, wrzucić do mięsa, przykryć, żeby się wszystko poddusiło przez ok. 10 min.
Dodać pieprz do smaku, podawać z ryżem, który może się gotować razem w jednym garnku z mięsem. Dla koloru można dosypać jakieś zielone farfocle.

Pachnie niebiańsko, pracujemy nad dopracowaniem receptury.
W wersji lux można ugotować indyka w białym winie. Będzie lekko kwaśny. Pyszny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation