Kuchnia

Zdowo i natualnie

Jak zrobić olej lawendowy domowymi sposobami:

Infuzja na gorąco
Infuzja to metoda otrzymywania naparu przez moczenie. Olej lawendowy możemy otrzymać na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest infuzja na gorąco. Do naczynia należy wlać 3 filiżanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek i wsypać 25 dekagramów świeżych gałązek lawendy. Całość należy gotować na małym ogniu przez około 3 godziny. Następnie tak przygotowany olej należy ostudzić i odsączyć. Przy pomocy gazy można przefiltrować olej i w ten sposób pozbyć się resztek rośliny. Wystudzony olejek należy przelać do ciemnej butelki. Można go stosować w przeciągu 6-12 miesięcy od przygotowania.

Infuzja na zimno
Różni się od infuzji na gorąco tym, że wykorzystuje się w niej wysuszone, a nie świeże kwiaty lawendy (dostanie się wody do oleju grozi zjełczeniem). Dobrze wysuszone rośliny należy umieścić w dużym słoju i zalać je olejem słonecznikowym lub oliwą z oliwek. Następnie słój należy dobrze zakręcić i zostawić w nasłonecznionym miejscu na okres 2-6 tygodni. W tym czasie substancje aromatyczne z roślin będą mogły przeniknąć do oleju. Po tym okresie przy pomocy gazy można pozbyć się resztek lawendy z oleju, następnie należy przelać uzyskany olej lawendowy do ciemnej butelki.

Metoda czterech kroków
Do przygotowania oleju lawendowego według tego przepisu potrzebne są świeżo zebrane, nie do końca rozwinięte kwiaty lawendy. Po oderwaniu od łodyżek należy zostawić je na kilkanaście godzin w ciepłym miejscu, po czym posiekać, ale nie bardzo drobno. 8 łyżek tak przygotowanych kwiatów należy włożyć do słoika, zalać olejem (400 mililitrów), zamknąć i odstawić w nasłonecznione miejsce na okres jednego miesiąca. Po tym czasie resztki roślin należy odcedzić, a do oleju dodać znów 8 łyżek lawendy i pozostawić w zamkniętym słoiku na dwie doby. Ten etap powtarzać można kilkakrotnie, w zależności od tego, jak silny aromat chce się uzyskać. Ostatnim krokiem jest przelanie oleju do ciemnej butelki. Olej lawendowy przechowywany w ciemnym, chłodnym miejscu nadaje się do użycia przez 6 – 12 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation