Kuchnia

kuchnia

niebo na talerzu: Zupa cygańska

składniki:

wywar (na garnek 3 l) :

- ok. 70- 100 dkg mięsa z kością ( np. 30 dkg żeberek wieprzowych i części kurczaka czy indyka)
- dwie, trzy marchewki
- dwie pietruszki
-duży kawałek pora
- kawałek selera
- dwa liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- sól (ok.łyżki- trzeba spróbować)

Mięso zalać zimną wodą, zagotować. Po dwudziestu minutach dodać sól i warzywa. Gotować na małym ogniu ok. godziny, aż warzywa będą całkowicie miękkie a mięso będzie odchodzić od kości ).

do smaku:
- 4- 5 dużych ziemniaków
- 25 dkg wędzonego boczku
- 30 dkg dobrej kiełbasy
- duża cebula
- trzy różnokolorowe, słodkie papryki
- mała, ostra papryczka ( dałam pół)
- trzy duże pomidory obrane ze skórki ( zimą - puszka tych bez skórki)
- ew. nieduży kawałek włoskiej kapusty
- dwie łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, nieco chilli, mielony pieprz, majeranek, lubczyk
- dwie łyżki posiekanej natki pietruszki

Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w niedużą cząstki cebulę, paprykę (bez gniazd nasiennych), kapustę i przyprawy, ziemniaki ugotować do miękkości w wywarze. Do mieszanki z patelni dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Przesmażyć aż się lekko rozpadną, dodać wszystko do wywaru. Zagotować razem krótko, sprawdzić czy ilość dodanych przypraw jest odpowiednia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation