Kuchnia

kuchnia FIT

Epickie pierogi ze szpinakiem

Razowe pierogi

Składniki na 3 - 4 porcje:

Ciasto:
Mąka pszenna graham (typ 1850) - dwie szklanki
Przegotowana letnia woda - ok. 3/4 szklanki

Farsz:

Szpinak (u mnie świeży) - ok. 200 g
Cebula - dwie małe sztuki
Czosnek - 2 - 3 ząbki
Olej rzepakowy - łyżka
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia
Mozzarella potarta - 3 łyżki

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy farsz - posiekaną cebulę i czosnek dusimy na łyżce oleju - dodajemy posiekany szpinak - dusimy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gdy farsz ostygnie dodajmy mozzarellę i mieszamy.
Zagniatamy ciasto - dodając powoli do mąki letnią wodę do uzyskania odpowiedniej plastyczności.
Ciasto wałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki - na każdy krążek nakładamy porcję farszu i zlepiamy.
Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 8 minut.

Wartość odżywcza średniej porcji (5 pierogów):
Energia: 288 kcal
Białko: 13,2 g
Tłuszcz: 5,6 g
Węglowodany: 55,5 g
Błonnik pokarmowy: 10 g
Cholesterol: 8,9 mg


Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą są dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation