Kuchnia

Różne rodzaje nalesnikow

Diabelski naleśnik | PasjaSmaku
Składniki (2 – 3 porcje):

Farsz:

4 ząbki czosnku
2 cebule
czerwona papryka
3 papryczki chili (można zastąpić sosem chili)
150 g pieczarek
200 g piersi kurczaka
80 g koncentratu pomidorowego
100 ml bulionu/wody
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Naleśniki (ok. 10 sztuk):

20 dag mąki
2 jajka
200 ml mleka
200 ml wody mineralnej gazowanej
łyżka oliwy z oliwek lub topionego masła
łyżeczka cukru
szczypta soli
olej do smażenia

Przygotowanie:

Farsz:

Posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, posiekaną chili i przesmażamy razem ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone pieczarki, przesmażamy kilka minut i dodajemy osobno przesmażonego kurczaka pokrojonego w kostkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy bulionem , mieszamy całość i gotujemy na większym ogniu 10 – 15 minut do momentu, aż farsz się nam zagęści, Przyprawiamy do smaku solą i niedużą ilością pieprzu ponieważ 3 papryczki chili dają już dość dużą ostrość. Farsz nakładamy na środek naleśnika i składamy w kopertę. Tak przygotowanego naleśnika możemy posypać startym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż do momentu, kiedy ser się roztopi. Dodałem również sos chili „tajskie dziedzictwo”. Niebo, a właściwie… piekło w gębie. Polecam gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation