Kuchnia

Mniam

KOPIEC KRETA

CIASTO (tortownica o średnicy 22-24 cm):

-150g czekolady gorzkiej
-120g cukru
-1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
-100g margaryn
-100g mąki pszennej
-25g mąki ziemniaczanej
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


MASA SEROWA:

-5 mniejszych bananów
-300 g serka twarogowego np.Philadelphia
-400g słodkiej śmietany 30- 36%
-2 łyżki cukru
-4 łyżeczki cukru waniliowego
-50g dobrej jakości ciemnej czekolady startej na tarce na dużych oczkach(u mnie 70%)

WYKONANIE:

CIASTO:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy po 1 jajku . Następnie dodajemy suche składniki, a na końcu ekstrat z wanilii i przestudzoną czekoladę (musi być jeszcze płynna). Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(tylko spód). Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. W gotowym cieście łyżką wydrążamy środek, zostawiając dno i boki. Ciasto można lekko nasączyć mocną herbatą.
Wydrążone ciasto kruszymy palcami i odstawiamy.
MASA SEROWA: Serek miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Śmietanę lekko mieszamy z serkiem, dodajemy startą czekoladę.
Banany układamy w wydrążonym cieście.Na banany wykładamy całą masę, formujemy kształt kopca. Całość posypujemy pokruszonym ciastem, dociskając je palcami by nie spadało. Ciasto schładzamy w lodówce.
źródło: http://kuchareczka81.bloog.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation