Książka

Książka

Sernik z jagodami i kokosową kruszoną – również dla osób dbających o figurę

Składniki
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią)
Ponadto:
- 300 – 400 g jagód
Kruszonka:
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 30 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru brązowego (można dodać więcej)
- łyżka cukru waniliowego
Przepis
Masa serowa: całe jajka utrzeć z cukrem, dodać proszek budyniowy, pastę waniliową i twaróg porcjami. Ucierać do uzyskania kremowej konsystencji.
Kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wyrobić między palcami, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka. Całość wymieszać z kokosem.
Tortownicę o średnicy 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę serową rozłożyć równomiernie w formie. Na wierzchu masy serowej poukładać jagody. Wierzch foremki przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię rozłożyć kruszonkę i piec dalej w temperaturze 150 stopni kolejne 30 – 45 minut – do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin. Sernik najsmaczniejszy jest na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation