Kuchnia

kulinarne

Mazurek czekoladowy z m&m'sami

SKŁADNIKI:
ciasto:

250 g mąki pszennej - krupczatki
4 łyżki cukru
125 g zimnego masła 82 %
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko
2 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

wierzch:

2 łyżki domowych powideł
200 ml śmietanki kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
1 łyżka cukru
100 g kolorowych drażetek czekoladowych m&m

PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę przesiać) i wymieszać.
2. Wbić jajko, dodać pokrojone w kostkę masło, śmietanę i ekstrakt. Zagnieść dłońmi ciasto. Jeśli jest za suche można dodać 1 łyżkę zimnej wody.
3. Podzielić na dwie części, uformowac kulki, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Ciasto wyjąć, z każdej części oddzielić mniejszy kawałek, z którego powstaną brzegi. Większe kawałki rozwałkować na grubość ok. 7 mm, formując dowolny kształt - u mnie jajko (pisanka) i podłużny prostokąt.
5. Pozostałe kawałki uformować w brzegi, np. z kuleczek. Ostrożnie przełożyć mazurki na kawałki papieru do pieczenia, po czym na blachę. Owinąć rantem z folii aluminiowej. Powierzchnię gęsto ponakłuwać widelcem.
6. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (grzanie góra-dół). Piec 25 minut. Po tym czasie uchylić drzwi piekarnika, studzić 10 min, nastepnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
7. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać cukier, połamaną czekoladę, bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką sprężynkową). Odstawić na 10 minut.
8. Mazurki posmarować cienko powidłami, omijając ranty. Lekko ciepłą masę rozsmarować równomiernie na warstwie powideł. Obłożyć drażetkami m&m's, uważając by nie pozostawic śladów palców na czekoladzie. Formy regularne (jak prostokąt) warto obkładać cukierkami symetrycznie, co ułatwia krojenie.
9. Mazurki schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation