Kuchnia

CIASTECZKA

Serowe racuchy z truskawkami – przepis ilovebake.pl


SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki
15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
2 jajka
150 ml ciepłego mleka
200 g twarogu, półtłustego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g truskawek, pokrojonych na kawałki
szczypta soli

Do miseczki wsypujemy cukier, drożdże, 1 łyżkę przesianej mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy, aż zaczyn podrośnie.

Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, sól, cukier waniliowy oraz zaczyn. Chwilę mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie dodajemy pokruszony twaróg i truskawki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie racuchy ( masy po wyrośnięciu nie wolno mieszać ). Olej nie powinien być bardzo rozgrzany ponieważ placki będą się przypalać i pozostaną surowe w środku. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation