Inne

zioła

Hyzop lekarski

Hyzop to rodzaj roślin liczący zaledwie 5 gatunków należących do rodziny jasnotowatych. W uprawie znaczenie ma jednak przede wszystkim jeden z nich - hyzop lekarski (Hyssopus officinalis).

Wymaga stanowisk słonecznych i suchych, nie znosi świeżo nawiezionej gleby.

Jest wieloletnią, półzimozieloną rośliną, rosnącą w formie niewysokiej krzewinki (ok. 30-50, czasem 100cm.), o małych, wąskich, ostro zakończonych, zielonych listkach, ułożonych luźno na sztywnych, cienkich, drewniejących pędach.

Liście po potarciu wydzielają bardzo charakterystyczna woń.
Krzewinka zakwita na przełomie lipca i sierpnia, wydając na górnej części pędu niewielkie kwiaty, zebrane w jednostronny pozorny kłos. Najczęściej są one barwy fioletowo-niebieskiej, ale zdarzają się też białe i różowe. Kwitnący kłos przypomina nieco kwiaty lawendy, tym bardziej, że występuje w podobnych kolorach.


Roślina miododajna.
Wykorzystywana jest jako roślina przyprawowa, lecznicza (pomaga przy niestrawności i jako środek przeciwpotny) oraz jako roślina ozdobna nadaje się na niskie żywopłoty i obwódki.

Liście do bezpośredniego zastosowania można zbierać przez cały sezon, jeżeli mają być przeznaczone do suszenia - zbieramy wczesnym latem.
Niewielkie ich ilości dodaje się do zup, potraw z fasolą, dziczyzny i pasztetów, oraz dań rybnych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation