Kuchnia

przepisy

MEKSYKAŃSKIE CASSEROLE

Składniki:

1 słoik sosu Seczuańskiego Chili Fusion Uncle Ben's (lub podobnego)
1,5 szklanki sosu meksykańskiego np. Łowicz
2 szklanki dowolnego sera, startego (polecam Cheddar)
1 szklanka parmezanu, startego
9 tortilli, przeciętych w pół (najlepiej kukurydziane)
2 puszki fasoli czerwonej, przepłukanej
1 puszka kukurydzy, opłukanej
5 szalotek ze szczypiorem
2 piersi kurczaka, ugotowane w rosołku warzywnym bio (świetne są w Rossmanie) i pokrojone drobno
1 awokado
szczypior do posypania
folia aluminiowa
duże naczynie żaroodporne


Przygotowanie:

Wymieszaj sosy. Wymieszaj sery.
Naczynie żaroodporne wysmaruj ok. 3/4 szklanki sosu, przykryj przekrojonymi tortillami (ok.3), posyp 1 szklanką fasoli i 1/2 szklanki kukurydzy. Szczypiorek i cebulki posiekaj drobno, po czym częścią posyp zapiekankę. Pokryj wszystko ok. 1 szklanką kurczaka i mieszanką serów.
Ułóż drugą warstwę : tortille, sos, fasola, kukurydza, szczypiorek, kurczak, ser.
Dodaj trzecia warstwę : j.w.
Zakończ ostatnią warstwą tortilli, posmaruj sosem i przykryj folią aluminiową.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza, piecz ok. pół godziny, zdejmij folię, posyp pozostałym serem i piecz (bez przykrycia) kolejne 10-15 minut.
Wyjmij zapiekankę, posyp pokrojonym w kostkę awokado i szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation