Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Przepis na sernik z malinami
Co kupić
1 opakowanie ciasteczek Sasanek
100 g orzechów nerkowca, posiekanych
90 g masła, roztopionego
15 g żelatyny + 60 g wody
500 g serka mascarpone
210 g cukru
400 ml śmietanki UHT 30%
500 g malin
2 opakowania galaretki malinowej lub truskawkowej
800 ml gorącej wody
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 12 czas: 2h 0min
Przygotowanie
Ciasteczka kruszymy i dodajemy do nich posiekane orzechy. Rozpuszczone masło mieszamy z ciasteczkami i orzechami. Pozostawiamy na około 30 minut do zestalenia. Całość przekładamy do foremki (28 x 20 cm).
Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy do napecznienia. Śmietankę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, a następnie dodajemy ją do serka mascarpone.
Do serka dodajemy ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Maliny myjemy i osuszamy, następnie układamy na serniku i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną i zaczynającą żelować galaretkę wylewamy na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki − do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation