Kuchnia

Czekolada na gorąco i kakao- zawsze mało!

Mus Czekoladowy
Składniki:
150 ml śmietanki 36%
100 ml mleka
1/4 łyżeczki zmiażdżonego ziela angielskiego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
175 g ciemnej czekolady dobrej jakości
1 jajko
ewentualnie cukier waniliowy
Wykonanie

Czekoladę zmielić w malakserze na pył. Przełożyć do misy miksera.
Mleko i śmietankę podgrzać niemal do wrzenia. Zdjąć z ognia dodać ziele i ekstrakt z wanilii. Zalać czekoladę mieszać do rozpuszczenia (niestety czekolada nie chciała mi się rozpuścić więc ponownie przelałam do rondla i rozpuściłam wolno podgrzewając). Mieszaninę krótko zmiksować, dodać jajko i miksować kolejne 45 sekund. Rozlać do naczynek (Nigella podaje 8 mi wyszło 6).
Wstawić do lodówki. Przed podaniem ocieplić przez około 15 minut w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation