Kuchnia

Przepisy

Sposób na czerstwą bagietkę
1 długa, czerstwa bagietka, lub dwie krótsze. Można użyć też czerstwych bułek pszennych, kajzerki, kromki chleba pszenno-żytniego, rogale, itp.
3 jajka
2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
10 dag startego sera żółtego
5 dag kremowego serka topionego z ziołami
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, susz z pietruszki, szczypta gałki muszkatołowej
pół pęczka szczypiorku
masło do wysmarowania formy


Bagietkę, lub inne pieczywo pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu do zapiekania, wcześniej wysmarowanym masłem.
Jajka zmiksować ze śmietaną, przyprawić. Dodać starty ser, wymieszać.
Na bagietkach poukładać kawałki pokrojonego serka topionego, zalać masą jajeczno-serową, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Piec na złoty kolor, ok. 20-25 min. w 180°C.
Polecam podawać do zupy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation