Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tarta z dynią i fetą
(na cieście francuskim)

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jogurt naturalny
1 jajko
ok. 600 - 700 g dyni obranej i bez pestek (pół niedużej)
ok.150 g sera feta
świeży tymianek lub rozmaryn
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki imbiru
sól, pieprz


Przygotowanie:

dynię obrać i pokroić w sporą kostkę (2-3 cm), wrzucić na patelnię na łyżkę masła klarowanego, dodać przyprawy (imbir, papryka, szczypta soli)
dusić na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając przez około pół godziny - do czasu aż zmięknie, lecz będzie jeszcze zwarta, nie ciapkowata
w międzyczasie rozwinąć ciasto na blasze i podpiec je na jasnozłoty kolor na papierze do pieczenia
przygotować sos: wymieszać jogurt z jajkiem, dodać szczyptę soli i pieprzu
sosem posmarować przestudzone ciasto francuskie, na wierzchu układać kostki duszonej dyni, kawałki fety, rozrzucić zioła: rozmaryn lub tymianek, oprószyć pieprzem i zapiekać ok. 10 min. w 180 st. - do czasu aż sos się setnie, ser lekko rozpadnie, a brzegi zrumienią
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation