Kuchnia

przez żołądek do serca

Sałatka z buraków, fety i rukoli

Składniki:
6-7 buraków
100 gram fety
50 gram orzechów włoskich
mała czerwona cebula
garść rukoli

składniki na sos francuski:
5-6 łyżek z oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 duży ząbek czosnku
sok z cytryny - 2 łyżki
łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Buraki zalane wodą gotujemy, aż bez problemu w buraki wbijemy widelec (czas gotowania zależy od wielkości buraków- minimum 30 minut). Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (1 cm). Fetę kroimy również w kostkę, cebulę kroimy na cieniutkie plasterki. Orzechy kroimy na drobne kawałki, prażymy na suchej rozgrzanej patelni przez jedną minutę.
2. Miksujemy blenderem wszystkie składniki sosu.
3. Łączymy pokrojone buraki, fetę, cebulę, orzechy, dodajemy garść rukoli, zalewamy sosem francuskim. Sałatkę schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation