Kuchnia

ryzowo tartowa szybko

Smakowy Raj: Domowe bułeczki na kebab, burgery i nie tylko.

Ciasto drożdżowe:
½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania)
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta.

Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation