Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Owsiane muffinki z jabłkiem i żurawiną

Składniki:
(na 16 muffinek)
szklanka płatków owsianych
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki kakao
¼ szklanki brązowego cukru
2 jajka
szklanka mleka
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 duże jabłko
garść żurawiny

Płatki zmielić blenderem. Zmieszać je z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i kakao.
Jajka zmiksować, dolać mleko, olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Składniki suche i mokre delikatnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę jabłko.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Wierzch każdej muffinki posypać żurawiną.
Piec przez 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation