Kuchnia

Ciasta

​Linzertorte - torcik z Linzu

250 g masła
250 g mąki
250 g cukru pudru
250 g orzechów laskowych
1 łyżeczka mała proszku do pieczenia
2 jajka
1 szczypta goździków (zgniecionych)
1 szczypta cynamonu
sok i skórka z 1 cytryny
dżem porzeczkowy lub malinowy
płatki migdałowe
1 jajko

Do mąki dodać masło, cukier, przyprawy i żółtka, zagnieść i zostawić na 30 min. Dwie trzecie ciasta rozprowadzić na posypanej mąką tortownicy - ciasto powinno być rozwałkowane na pół cm grubości, rozciągnięte. Posmarować ciasto dżemem porzeczkowym. Z reszty ciasta utworzyć cienkie paseczki i rozłożyć na torcie. Posypać migdałami oraz posmarować rozbełtanym jajkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation