Kuchnia

ciasta

nutellowy sernik z mascarpone (bez pieczenia)
Delikatność, czekoladowość, śmietankowość, kaloryczność też, ale (!) wszystko co pyszne, przyjemne itd jest albo tuczące albo ...niebezpieczne. Wracając do spraw przyziemnych, sernik jest prosty, bez zbędnego krzątania się koło niego, a doznania smakowe z tegoż płynące.. bardzo sympatyczne :)))










spód:
120 gramów kakaowych ciasteczek typu petitki (użyłam kakaowo - maślanych z Biedronki, super są)
70 gramów roztopionego masła
3 kopiaste łyżki nutelli

masa serowa:
500 gramów mascarpone
400 gramów śmietany kremówki 30%
5 kopiastych łyżek nutelli
dodatkowo:
1 i 3/4 łyżki żelatyny do masy śmietanowej (1 płaska łyżka)
1 i 3/4 łyżki do masy czekoladowej (1 płaska łyżka)
2 - 3 kopiaste łyżki cukru pudru do masy śmietanowej

dekoracja:
małe bezy
100 gramów ciemnej czekolady
2 łyżki masła


Nutella musi być miękka, płynna, więc jeśli trzymamy ją w lodówce, wyjmujemy około 2 godzin wcześniej.

Ciasteczka pokruszyć dokładnie (można to zrobić za pomocą malaksera, blendera, lub woreczka i np wałka do ciasta). Do pokruszonych petitek dodajemy płynne masło i miękką nutellę, mieszamy do połączenia składników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation