Kuchnia

Food - makarony z mięsem

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem

Składniki:

1 pęczek szparag,
100 ml śmietana kremowa 30% lub 36%,
200 gram makaronu ,
100 gram wędzony łosoś,
1 szt cebula,
2 łyżki posiekany szczypiorek,
2 łyżki natka pietruszki posiekanej,
2 łyżki posiekany koperek,
100 ml białe wytrawne wino,
2 łyżki oliwa z oliwek,
4 łyżki starty parmezan,
Sól,
pieprz


Szparagi umyć, odciąć i wyrzucić zdrewniałe końce. Resztę obrać do połowy długości szparaga od grubszej jego części, opłucz i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotować przez 3-5 minut, odcedzić, trzymać w cieple.Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oliwy, podlać winem, gotować do zredukowaniu płynu, dodać śmietanę i zagotować.Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, połączyć z sosem śmietanowym, dodać pokrojonego w dużą kostkę łososia, zagotować. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę i pokrojone na 3 centymetrowe kawałki szparagi. Przed podaniem posypać tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation