Kuchnia

przetwoty

Sałatka z ogórków i cebuli
* 3 kg ogórków (raczej dużych)
* 600g cebuli
* 250 ml octu
* 250 ml oleju
* ok. 100g cukru
* ok. 100g soli
* 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
* po 1 łyżeczce lub więcej gorczycy na każdy słoik

Ogórki moczyć w zimnej wodzie przez ok. 1-2 godziny, dokładnie umyć i poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry lub piórka.
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 4-5 godzin. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Nakładać do umytych i wyparzonych słoików, zakręcać i wstawiać do garnka z ciepłą wodą. Szybko doprowadzić do wrzenia i pasteryzować 10 minut.
Wyjąć, ustawić na pokrywkach i zostawić do wystudzenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation