Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Murzynek w czekoladzie - kuchnia+

składniki i przygotowanie:
Składniki:
125 g masła
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżeczek kakao (lub więcej)
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

polewa:
120 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, cynamon, sodę i przyprawę do piernika – przesiewamy i odstawiamy. Do rondelka z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao i kawę. Na małym ogniu, często mieszając, rozpuszczamy i łączymy składniki. Lekko zagotowujemy przez 2 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia dodają szczyptę soli. Mąkę przesiewamy z sodą. Oddzielamy żółtka od białek. Do przestudzonej masy kakaowej wsypujemy mąkę i ucieramy mikserem, dodajemy powidła i ucieramy łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i przygotowujemy formę do pieczenia. Wykładamy ją papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy mąką/kaszą manną/bułką tartą. Do masy czekoladowej dodajemy żółtka, wszystko razem dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodając mąkę ziemniaczaną. Delikatnie i stopniowo łączymy z masą kakaową. Na początek dając ok. 1/3 ilości piany, żeby masę rozluźnić, a później resztę. Wylewamy do formy i pieczemy ok. 45 minut do „suchego patyczka”. W tym czasie przygotowujemy polewę. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, ściągamy z gazu, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia się składników i ładnego połączenia. Polewamy nią wystudzone ciasto i pozostawiamy do zastygnięcia.



Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/murzynek-w-czekoladzie_9064.html#ixzz3DWXiwN3z
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation