Kuchnia

ZAPIEKANKI

Szybki obiad zapiekanka z kiełbasą

>
==========
Nie wiem czemu tak Szwedzi przepadają za obiadem z kiełbasą, a najbardziej za falukorv. Makaron, falukorv i ketchup to jedno z dań serwowanych przynajmniej kilka razy w miesiącu w każdej szkolnej stołówce czy przedszkolu, któremu zawsze towarzyszą okrzyki radości i błogiego zadowolenia. Kiełbasa falukorv działa tu jak czarna magia, której i ja od czasu do czasu dam się zaczarować. Dzisiaj wiec przepis na szybki obiad czyli zapiekanka kiełbasą pod grzybową pierzynką.

Dawno nie przyrządzałam grzybów na obiad, a przecież takie zdrowe i aromatyczne. W sam raz do kiełbasy, aby dodać jej trochę zdrowego oblicza. Wykorzystałam tu grzyby leśne, ale z powodzeniem można je zastąpić pieczarkami. Grzybową masę można przyprawić wedle uznania. Zdecydowałam się na estragon, który raczej rzadko używam w mojej kuchni. Tutaj w połączeniu z białym pieprzem, ziemniakami i grzybami naprawdę dodał smaku.
===========

Przepis na szybki obiad – zapiekanka z kiełbasą falukorv

Składniki:

5 porcji
• ½ kg kiełbasy, dowolny wybór
• 2 ugotowane ziemniaki
• 1 jajko
• 300 g leśnych grzybów, mogą być pieczarki
• 50 g startego ostrego sera, np. cheddar
• 1 cebula
• 1 łyżeczka suszonego estragonu
• ½ łyżeczki białego pieprzu
• sól do smaku

Wykonanie:
• Pokrój kiełbasę w grube plasterki i zrumień na patelni. Żaroodporną foremkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż dno kiełbasą.
• Posiekaj drobno cebule i grzyby i podsmaż w łyżce masła lub oleju. Dodaj przyprawy.
• Ugotowane ziemniaki rozgnieć widelcem, dodaj grzyby z cebulą, jajko i starty ser. Połącz. Dopraw solą i pieprzem.
• Rozsmaruj masę grzybową na kiełbasie i zapiecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 20 minut.
• Podawaj z ziemniakami i warzywną sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation