Kuchnia

bez glutenu

Bezglutenowe kotleciki z ciecierzycy

Bezglutenowe kotleciki z ciecierzycy najlepiej smakują podane na ciepło z sezonową surówką. Zapoznaj się więc z przepisem na to zdrowe i smaczne danie.

2 szklanki ciecierzycy
1 ugotowany ziemniak
1 cebula
pół garści szczypiorku
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki bezglutenowej bułki tartej
1 płaska łyżeczka soli
oliwa do smażenia
Bezglutenowe przyprawy:

2 szczypty słodkiej papryki
1 szczypta majeranku
2 szczypty świeżego lub suszonego tymianku
2 szczypty kolendry
2 szczypty cząbru
2 szczypty kminku
Suchą ciecierzycę zalej wodą i pozostaw na noc. Napęczniałą fasolę wypłucz i zalej ponownie wodą w stosunku 1:1, a potem gotuj przez około 60 minut. Odcedzoną i wystudzoną fasolę zmiksuj w blenderze z ugotowanym wcześniej ziemniakiem. Zioła utłucz w moździerzu z solą i czosnkiem, a następnie dodaj do masy z fasoli. Dorzuć do tego posiekana cebulę i zmiksuj wszystko ponownie. Formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż je na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation