Kuchnia

sery i twarożki

Składniki
serek

1 litr mleka nie UHT
125 ml jogurtu naturalnego (np Activia)
sól, pieprz
pesto
100g rukoli
3 ząbki czosnku
4 łyżki słonecznika
100ml oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz


Przygotowanie
Serek można zrobić na dwa sposoby, leniwca i pracusia :) ja polecam metodę pracusia, bo o niebo lepsza :)

Serek

Oczywiście możecie użyć dobrego twarogu, zmielić i wymieszać z jogurtem naturalnym, aby stał się kremowy, ale ja polecam chociaż raz zrobić domowy jogurtowy serek kanapkowy, w którym się zakochasz, obiecuję :)

Od podstaw: Najpierw robimy jogurt, czyli mleko (nie UHT) podgrzewamy do ok 50*C, mój termometr się zepsuł i od jakiegoś czasu sprawdzam temperaturę metodą "na palec" :) podgrzewam mleko tak długo, jak jestem w stanie wytrzymać palcem temperaturę mleka, aby się nie poparzyć :)

Jak mleko zrobi się wyraźnie ciepłe zdejmuję garnek z palnika, wlewam, ciągle mieszając jogurt naturalny, jak połączy się z mlekiem, wlewamy mieszankę z powrotem do butelki, wstrząsamy i chowamy pod kołderkę na 6-7 godzin. Później wkładamy do lodówki, aż się schłodzi.

Kolejnego dnia durszlak wykładamy gazą, wlewamy jogurt naturalny i zostawiamy przykryty do odsączenia na 24 godziny, w lodówce.

Po tym czasie serek powinien być już wystarczająco odsączony, kremowy i delikatny.

Pesto

Do blendera wrzucamy rukolę, czosnek, słonecznik, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz, miksujemy na najwyższych obrotach, aż zrobi się papka.

Serek doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do słoiczków i nakładamy na niego warstwę pesto, które będzie się mieszało z serkiem przy nabieraniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation