Kuchnia

Ciasta i desery

Ciasto z wiśniami dwukolorowe | MOJE CIACHO

Składniki na biszkopt biały:

5 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu

Białka ubić ze szczyptą soli na na sztywno.

Żółtka wymieszać z olejem, octem, proszkiem do pieczenia za pomocą łyżki. Następnie dodać do ubitych białek, całość miksować na jednolita masę.

Pod koniec dodać przesianą mąkę i wymieszać już ręcznie.

Piec w blaszce o wymiarach 24×35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W temperaturze 180 st. C, ok. 30 minut.
Składniki na biszkopt ciemny:

5 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu

Białka ubić ze szczyptą soli na na sztywno.

Żółtka wymieszać z olejem, octem, proszkiem do pieczenia za pomocą łyżki. Następnie dodać do ubitych białek, całość miksować na jednolita masę.

Pod koniec dodać przesianą mąkę z kakao i wymieszać już ręcznie.

Piec w blaszce o wymiarach 24×35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W temperaturze 180 st. C, ok. 30 minut.
Masa wiśniowa:

2 galaretki wiśniowe
1 szklanka wody
3/4 szklanki soku z wiśni (u mnie własnej roboty)
500 ml śmietanki kremówki 30 %
1 szklanka wiśni (u mnie ze słoiczka)
2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)

Wodę z sokiem zagotować, następnie wymieszać galaretki we wrzątku. Ostudzić.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać już tężejącą galaretkę, całość zmiksować, dosłodzić do smaku.

Trochę masy odłożyć na wierzch ciasta i tu dodałam wydrylowane wiśnie, całość wymieszałam.
Wykonanie ciasta:

Dwa upieczone biszkopty, biały i ciemny, ostudzić i przekroić każdy na dwie części.

Przekładałam ciasto na przemian masą, raz ciemne, raz jasne, kolorystykę jaką wybierzecie zależy od was. Na koniec wyłożyłam masę odłożoną z wiśniami.

Ciasto należy trzymać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation