Kuchnia

syropy

MIOD Z MLECZU NA PRZEZIEBIENIE
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 2 dni
Ilość porcji: 8
Składniki
360 kwiatków mleczu-same główki (łodyżki dają cierpki smak),
1 litr wody,
2 cytryny,
1 kg cukru

Smaczny i zdrowy dodatek do zimowej herbatki


Etapy przygotowania

Kwiatki po zerwaniu płuczemy zimną wodą, zalewamy 1 litrem wrzątku.

Cytrynę wyparzamy i wkrajamy do kwiatków.Gotujemy 10 minut.

Trzymamy pod przykryciem przez 24 godziny w chłodnym miejscu-może byc w lodówce.

Odcedzamy, dodajemy stopniowo 1 kg cukru.

Lekko zagotować na małym ogniu,miód wlewamy do słoiczków, zakręcamy, gotujemy przez 5 minut i ustawiamy słoiczki do góry dnem.

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Z podanej porcji wychodzi ok.8 słoiczków(po koncentracie pomidorowym) miodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation