Kuchnia

I'm thirsty

Iceówka

Składniki:

Wersja 1.
2-3 opakowania cukierków lodowych(około 300 gram powinno ich być) - muszą być OBOWIĄZKOWO niebieskie, inaczej napój nie będzie wyglądał uroczo ;) Osobiście polecam Goplanę - dobry smak, kolor długo się utrzymuje, no i cena jest niewygórowana.
0,5 l spirytusu
0,5 - 0,7 l wody mineralnej niegazowanej


Wersja 2.
2-3 opakowania cukierków lodowych
0,5 l wódki
szklanka wody




Wykonanie:




1. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej cukierki. Gotujemy na małym ogniu(bez zagotowywania), dopóki cukierki się nie rozpuszczą i powstanie syrop. To najtrudniejsza część wykonania ice'ówki. Cukierki przywierają do dna i mogą się łatwo przypalić, więc musimy ciągle mieszać łyżką. Cukierasy się kleją do łyżki, co również sprawia problem, ale bądźmy cierpliwi...
2. Powstały syrop studzimy.
3. Do zimnego syropu wlewamy spirytus/wódkę.
4. Przelewamy do butelek, chłodzimy i cieszymy się smakiem niecodziennie wyglądającego trunku :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation