Kuchnia

MIĘSA

Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami

Składniki:

1 kaczka ok. 2 kg lub więcej

1 kg kwaśnych jabłek

100 g żurawiny suszonej lub mrożonej

olej

majeranek

sól

0,5 l wytrawnego wina czerwonego lub soku jabłkowego

Przygotowanie:

Kaczkę nasolić i natrzeć majerankiem - w środku i na zewnątrz. Najlepiej pozostawić ją na noc, żeby dobrze przeszła przyprawami.

Jabłka umyć, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Kaczkę nadziać jabłkami wymieszanymi z żurawiną i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Część jabłek pozostawić. Olej rozgrzać w naczyniu do pieczenia (wybrać takie z pokrywą). Obsmażyć kaczkę na gazie, by zamknąć pory mięsa - bedzie bardziej soczysta po upieczeniu.

Przykryć i wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 170ºC. Piec ok. 40 minut, następnie podlać kaczkę winem lub sokiem jabłkowym (wlać najwyżej 2/3 płynu). Piec kolejne 40 minut, po czym dorzucić resztę jabłek i sprawdzić, czy płyn nie wymaga uzupełnienia. Piec ok. 30 minut - sprawdzić, czy kaczka jest miękka. Jeśli chcemy mieć bardziej rumianą skórkę, naczynie odkryć na ostatnie 10-15 minut pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation