Kuchnia

Praliny, trufle

Pralinki czekoladowe - Przepis:
kładniki, około 10 sztuk:
• 125 g serka mascarpone
• 125 g ciemnej czekolady (najlepiej deserowej, ale może być gorzka)
• do obtoczenia: 100 g ciemnej czekolady (najlepiej gorzkiej, ale może być deserowa) + 2 łyżki masła

Przygotowanie:
Czekoladę roztopić. Ser mascarpone rozmiksować mikserem (przez około kilkanaście sekund). Dodać do niego roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą) i wymieszać łyżką. Masę wstawić do lodówki na około godzinę.
Nabierać łyżeczką gęstą masę czekoladową i formować z niej kulki (nie muszą być idealnie kształtne), ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić z powrotem do lodówki.
W międzyczasie roztopić czekoladę z dodatkiem masła na obtoczenie pralinek. Uformować bardziej kształtne kulki, maczać w czekoladzie i układać na czystej tacy lub talerzu. Wstawić do lodówki, podawać po zastygnięciu czekolady. Najlepiej przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation