Kuchnia

Jedzonko

Domowe suszone pomidorki koktajlowe

Składniki:

2 - 3 kg pomidorków koktajlowych, cherry lub innej odmiany mini
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soli
kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ząbków czosnku, kilka liście laurowych, kilka kaparów oraz olej z wytłoczyn oliwek lub olej roślinny
oraz: kilka małych słoiczków, najlepsze będą te o pojemności 100 - 200 ml

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 100 stopni. Pomidorki przekroić na pół i ciasno ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypać solą i cukrem pudrem, wsunąć do piekarnika i zostawić na około 3 - 4 godziny - powinny wyglądać tak jak na zdjęciach poniżej.
Po tym czasie piekarnik wyłączyć, na chwilę otworzyć, żeby pozbyć się nadmiaru pary wodnej, po czym ponownie zamknąć i zostawić pomidorki na ostatnią godzinę w stygnącym piekarniku.
Następnie przełożyć do słoiczków - można ciasno je ułożyć i zakręcić na sucho, albo podgrzać w rondelku olej tak, aby prawie się zagotował i ostrożnie zalać nim ciasno ułożone pomidorki z przyprawami. Przechowywać w kuchennej szafce przez kilka miesięcy.

Porady:

Jeśli bardzo się spieszycie, możecie rozgrzać piekarnik do 150 stopni i przez pierwsze 15 minut piec je w takiej temperaturze, następnie zmniejszyć ją do 120 stopni na kolejne 15 minut, a dopiero na koniec zmniejszyć do 100 stopni na ostatnią godzinę lub półtorej.
Jeśli chcecie wstawić za jednym zamachem dwie blachy pomidorków (około 3 - 4 kg) to skorzystajcie z funkcji termoobiegu ustawiając piekarnik na 50 - 75 stopni.
Pomidory zalane gorącym olejem mogą wytrzymać 2 - 3 lata i mogą być lekko wilgotne, jeśli jednak planujecie trzymać je na sucho to musicie ususzyć je tak, jak na ostatnim zdjęciu, wtedy wytrzymają 6 - 12 miesięcy.
Na jeden mały słoiczek pomidorów zużywam z reguły 4 ziarna pieprzu, 2 kapary, 2 ząbki czosnku, 1 liść laurowy i 50 - 90 ml gorącego oleju. Do tych zamykanych na sucho wkładam kilka liści laurowych dla ładniejszego zapachu.
Dokładniejszą instrukcję zalewania pomidorów olejem znajdziecie w tym wpisie sprzed czterech lat.

Po 1 - 1 1/2 godzinie suszenia

Po około 2 - 3 godzinach suszenia - część pomidorków na tym etapie wyjmuję i zjadam w ciągu najbliższych dni w sałatkach lub na kanapkach.

Po 4 - 5 godzinach suszenia, w tym stanie mogą być przechowywanie na sucho lub zalane gorącym olejem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation