Kuchnia

Jedzonko

Spaghetti z bobem i serem lazur - przepis

Składniki
Na 2 osoby
250g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
200g bobu
100g wędzonej szynki
1 ząbek czosnku
100g sera lazur (lub innego jeśli tego nie lubisz)
200ml słodkiej śmietany 18%
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Zdjęcie - Spaghetti z bobem i serem lazur - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na samym początku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy bób.
Ostatnio często zadajecie mi pytanie: jak ugotować bób?
Do garnka wkładamy bób i zalewamy go wodą, tak aby przykryła wszystkie ziarenka, solimy i gotujemy przez 5-10 minut na średnim ogniu, najlepiej sprawdzić czy bób ładnie odchodzi od skórki i czy nie jest jeszcze chrupki. Jak jest już dobry wystarczy przelać go na sicie zimną wodą, zahartować aby dalej się już nie gotował.
Zdjęcie - Spaghetti z bobem i serem lazur - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na patelni smażymy drobno pokrojoną wędzoną szynkę i pokrojony w paski czosnek, uważajcie aby nie przypalić czosnku.
Dodajemy pokrojony ser lazur i wszystko mieszamy, aby się rozpuścił.
Na sam koniec do sosu dodajemy śmietanę i gotujemy tak długo, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem
Na talerze nakładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy bobem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation