Kuchnia

zupy

Składniki:
1 pęczek świeżej botwinki
1/2 pęczku koperku
½ pęczku szczypiorku
2 łyżeczki soku cytryny
5 rzodkiewek
400ml jogurtu greckiego lub naturalnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki.
Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą /tyle, żeby botwinka była przykryta/,
dodajemy sok z cytryny i gotujemy około 10 minut /od momentu zagotowania/.

Zdejmujemy garnek z ognia, czekamy aż wystygnie.
Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę, pokrojony koperek i szczypiorek,
zmiażdżony przez praskę czosnek, dolewamy jogurt grecki,
solimy i pieprzymy do smaku.

Przygotowany chłodnik wstawiamy na godzinę do lodówki /nabierze mocy/ i podajemy.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation