Kuchnia

zamknięte w słoiku

Crema di limoncello – przepis

Składniki:

6 dużych cytryn
1 limonka
0,5 litra spirytusu (ja dałam spirytus nalewkowy, 60%, ale można dodać 96%)
600 g cukru
1 litr mleka

Przygotowanie:

Cytryny obieramy ze skórki – najlepiej zrobić to obieraczką do ziemniaków, tak, żeby obrać tylko żółtą część skórki, bez białych elementów. Limonkę obieramy w ten sam sposób. Skórki wsypujemy do słoja. Zalewamy spirytusem, odstawiamy na kilka dni (moje stały około tygodnia). Po tym czasie mleko gotujemy z cukrem, aż cukier się rozpuści, studzimy je. Alkohol zlewamy ze słoja do garnka z zimnym, słodkim mlekiem, mieszamy i butelkujemy. Powinny wyjść ok. 3 butelki 0,5. Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation