Kuchnia

ciasta, desery

Owocowa fantazja, 5 smaków lata

Potrzebujemy, / tortownica o średnicy 21cm /.

1. Po 300g przecieru,

· z jagód leśnych,
· malin,
· moreli,
· borówki amerykańskiej,
· truskawek.

2. Dodatkowo:
· 200g śmietanki 30%,
· 250g serka mascarpone,
· 2 łyżki cukru do każdego koloru, lub w/g uznania,
· 10 łyżeczek z lekką górką żelatyny bez gotowania,
· owoce do dekoracji,
· wiórki kokosowe.

Miksujemy poszczególne owoce, maliny dodatkowo przecieramy przez gęste sito, mają zbyt dużo pestek.
Każdy przecier powinien znaleźć się w oddzielnej miseczce.
Słodzimy poszczególne przeciery w/g uznania. Ja dodałam po 2 łyżki cukru do każdego.
Serek rozrzedzamy śmietanką lekko miksując.
Tortownicę smarujemy delikatnie olejem. Można posypać dno i boki wiórkami kokosowymi.
Do każdego musu dodajemy po 90g serka zmieszanego ze śmietanką. Nie musimy ważyć. Serek dodajemy łyżką do każdej miseczki, aż do jego wyczerpania.
Jedną porcję przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i dodajemy 2 łyżeczki żelatyny. Mieszamy dokładnie do jej rozpuszczenia.
Wlewamy do tortownicy i czekamy aż stężeje.
Z następnymi przecierami owocowymi robimy to samo. Jedna warstwa musu tężeje w tortownicy a następną porcję doprowadzamy do wrzenia i mieszamy z żelatyną.
Na ostatnią lekko tężejącą warstwę wkładamy świeże owoce, zatapiając je delikatnie.
Torcik wkładamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation