Kuchnia

mielone

POLPETTE NAPOLETANE
( na 4 porcje)
500g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
1 czerstwa bułka pszenna,
1 szklanka mleka,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
50g startego sera pecorino,
1 kulka mozzarelli,
2 puszki krojonych pomidorów,
1 cebula,
sól i pieprz,
natka pietruszki,
tymianek, oregano, bazylia (świeże lub suszone),
oliwa do smażenia (nie z pierwszego tłoczenia), ewentualnie olej

Bułkę namoczyć w mleku.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, jajko, starty ser pecorino, 2 łyżki natki pietruszki, odciśniętą z mleka bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Mozzarellę pokroić w kostkę mniej więcej 1,5 x 1.5 cm.
Z mięsa formować kulki, wciskając do środka po jednej kostce mozzarelli. Klopsiki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć ze wszystkich stron na oliwie (najlepiej w dwóch partiach). Usmażone pulpeciki wyłożyć na ręczniki papierowe, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Patelnię umyć i na odrobinie świeżej oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze kilkanaście sekund, po czym wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami, włożyć pulpeciki i dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec duszenia odkryć pokrywkę, aby sos się zagęścił.
Podawać z makaronem i gotowanymi na parze brokułami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation