Kuchnia

Obiadowo mięcho

Kremowa zupa pomidorowa z pieczoną papryką i włoskim akcentem |


Składniki:
50-60 dkg pomidorów
1 cebula
1 łyżka masła
20 dkg włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew, por)
1 i 1/2 litra wody
1/8 l śmietany
2 pieczone papryki *
2-3 łyżki pesto z bazylii (pęczek świeżej bazylii, oliwa, 2 ząbki czosnku, sól) **
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
Przygotowanie zupy rozpoczynamy od ugotowania wywaru. Warzywa z włoszczyzny myjemy, obieramy, zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości.

* Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Papryki myjemy, nacieramy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. aż skórka papryki będzie czarna. Upieczone papryki wkładamy do woreczka foliowego na 10 min. aby następnie łatwo usunąć z nich skórkę.
Czasem piekę papryki w całości, czasem pokrojone w ćwiartki (usuwam gniazda nasienne). Wydaje mi się, że papryki z pierwszej wersji są bardziej aromatyczne i soczyste.

** Pęczek bazylii obieramy z listków, zalewamy 6-8 łyżkami dobrej jakości oliwy, dodajemy 2 ząbki czosnku, sól i całość miksujemy. Zapraszam do wypróbowania przepisu na blogu, na pesto z mozzarellą (klik).

Pomidory zalewamy wrzącą wodą na 2 minuty, odcedzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w krążki, czosnek siekam na drobne kawałki. Pomidory, cebulę i czosnek wkładamy na garnka, dusimy na maśle do miękkości pod koniec gotowania dodajemy obraną paprykę i miksujemy na krem. Podlewamy wrzącym wywarem warzywnym i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku.

Zupę podajemy gorącą z 1-2 łyżkami aromatycznego pesto z bazylii.
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation